Disruptief? Facebook? Tech weet meer van u dan u denkt en dat staat niet op zichzelf

By Barbara van Veen

disruptief

Als u denkt dat Google u kan beïnvloeden omdat u met Safari browst, helaas. Als u denkt dat Facebook niets van u weet omdat u toch niet op Facebook zit, jammer dan. Statista publiceerde een grafiek (zie onderaan het artikel) die ons meteen duidelijk maakt dat de grote tech bedrijven allang alles van ons weten. Hun macht is uitermate disruptief...

De top tien Android apps (het bestuurssysteem van Google) waren in mei gezamenlijk goed voor meer dan 330 miljoen downloads. WhatsApp stond met 92 miljoen bovenaan. WhatsApp is van Facebook, net als Instagram. Samen met herkenbare Facebook apps als Messenger, Facebook and Facebook Lite deden die 276 miljoen downloads.

Ik vraag me wel eens af of er iets is wat ze nog niet weten, met al die data waarover de grote tech bedrijven inmiddels beschikken. Nu de verbeteringen in kunstmatige intelligentie beginnen te versnellen is het een kwestie van tijd voordat het Internet meer over onze plannen weet dan wij.

Data + kunstmatige intelligentie. Dat is pas disruptief!

Collega futuroloog Ray Kurzweil voorspelde  in 1989 al dat we in 2029 een computer zouden hebben die slimmer is dan het menselijk brein. De consensus onder experts was toen nog ergens rond 2400: 500 jaar later. De consensus schuift inmiddels op naar de voorspelling van Kurzweil, omdat kunstmatige intelligentie steeds minder informatie nodig heeft om steeds meer te kunnen. De hard- en software verbetert exponentieel. Dus ja, in het huidige tempo duurt het nog 50 jaar, maar het huidige tempo versnelt.

In minder dan 10 jaar begint de manier waarop mensen informatie verwerken radicaal te veranderen

Hoe belangrijk is kennis voor uw organisatie? Hoever bent u met kunstmatige intelligentie? En is er een plan voor de mensen die achterblijven? Of laat u het over aan de grote Tech bedrijven (Ray Kurzweil is van Google)?

Als u meer wilt weten over de invloed van technologie op de ontwikkelingen in uw markt, kunt u startups en scale-ups onderzoeken; de concurrenten van de toekomst.

Wanneer en hoe kunstmatige intelligentie slimmer is dan de mens. Google Futuroloog Ray Kurzweil sprak op The Beneficial AI 2017 Conference, 29 januari 2017, credits Future of Life

Toe aan onderzoek naar ontwikkelingen in uw markt? Laten we even bellen.


Infographic: The Global Top 10 Android Apps | Statista You will find more statistics at Statista
Follow

About the Author

Barbara is onderzoeker en futuroloog. Naast haar werk voor Contexts promoveert zij aan de TU Delft op toekomstbewustzijn van managers. Barbara is een nieuwsgierig mens en vindt het leuk om te horen met welke toekomstontwikkelingen u bezig bent. Bel, mail, tweet, whatsapp, linkedin inmail, messenger, het kanaal maakt haar niet uit!